ولايت آسماني مهدي

 

 

نقش نوجوانان در حکومت مهدی نرگس

 

امیرالمؤمنین(ع) به صراحت از تعداد جوانان در حکومت مهدوی سخن به میان می‌آورند و می‌فرماید: «یاران مهدی(عج) جوانند و پیری در آن‌ها نیست مگر مثل سرمه چشم و یا به اندازه نمک در زاد و توشه سفر که معمولاً نمک کمترین وسیله سفر است».

 



هفتمین روز از دهه مهدویت به نام «مهدویت و جوان» نامگذاری شده است، نشان از جایگاه ویژه جوانان در دوران عصر غیبت و به خصوص دوران ظهور دارد.

طبق روایات رسیده از ائمه معصومین(ع) اکثریت مطلق یاران خاص و انصار حضرت حجت(عج) را جوانان تشکیل می‌دهند، آری! همان ‌گونه که جوان مظهری از نشاط، شادی، طراوت، معنویت، محبت، تلاش و معرفت است، حکومت حضرت مهدی(عج) نیز عرصه درخشش جوانان خواهد بود و این نشاط و شادی در سطح جهان گسترده خواهد شد.

درباره اینکه چرا جوانان بیشترین تعداد یاران حضرت حجت(عج) را تشکیل می‌دهند باید گفت، چون نسل جوان از فطرت دست نخورده و سرشت پاکی بهره‌مند است، در طول تاریخ همواره از حرکت‌های اصلاحی و دینی استقبال و حمایت کرده است.

این امر در همان ابتدای آغاز رسالت پیامبر(ص) و پیش از آشکار شدن رسالت ایشان با لبیک گفتن جوانان به دعوت حق به منصه ظهور رسید و پیغمبر(ص) نیز با سپردن کارهای مهم به جوانان به مقام جوان ارج نهاد، این رویه در زمان امامان معصوم(ع) نیز ادامه یافت به گونه‌ای که جوانان نقش و جایگاه مهمی در اشاعه و ترویج معارف شیعی داشتند.

نمونه ملموس‌تر آن حضور پرشور و پویای جوانان مسلمان در تمام مراحل انقلاب اسلامی بود که با حضور حماسی، از جان خود در راه رشد، بالندگی و پیروزی انقلاب مایه گذاشتند و بی‌شک می‌توان ادعا کرد که اگر حضور چشمگیر و حماسی جوانان در انقلاب اسلامی ایران نبود، امروز سرنوشت انقلاب و جایگاه آن معلوم نبود.

*چهره امام زمان(عج) در دوران ظهور

این در حالی است که تشکیل حکومت جهانی اباصالح‌ المهدی(عج) نیز بر نیروی فراوان و با نشاط جوان تکیه دارد، به گونه‌ای که اباصلت هروی از امام رضا(ع) در مورد علامت حضرت مهدی(عج) در زمان قیام سؤال می‌کند، حضرت(ع) در جواب می‌فرماید: «عَلامَتُهُ اَن یَکونِ شیخِ السِن شابَ المَنظَر حَتی انَ الناظِرَ الیهِ لَیَحسَبَ اِبن اربَعینَ سنَة اَو دُونها، واَن مِن علامَتِهِ اَن لا یهرُمُ بِمُرُورِ الاَیامِ وَاللیالی حتی یَأتیَ اَجَلُهُ»؛(1) نشانه و علامت حضرت این است که از نظر سن پیر ولی از نظر ظاهر جوان است، به حدی که اگر کسی به او توجه کند او را در سنین 40 و یا کمتر می‌یابد و نشانه او این است که به گذشت روزها و شب‌ها پیر نمی‌شود تا زمانی که وقت رحلتش فرا رسد، آری! رهبر این جامعه جهانی، جوان با تمام نشاط و قدرت جوانی است گرچه عمر دراز بر او گذشته باشد.

البته در روایتی از امام صادق(ع) درباره یاران جوان امام زمان(عج) هنگام ظهور این گونه یاد می‌شود که چگونه جوانان نقش اصلی را در قیام حضرت ولی عصر(عج) ایفا می‌کنند، امام(ع) می‌فرماید: «بیَنا شِبابَ الشیعَة عَلی ظُهورِ سُطوحِهِم نیامً اذاً تَوافُوا اِلی صاحِبِهِم فی لَیلَةَ واحِدَةٍ علی میعادٍ فَیُصَبحُونَ بمکةِ»،(2) جوانان شیعه پشت بام‌های خویش در خوابند که ناگهان ندای صاحب خود در یک شب بدون وعده قبلی پاسخ می‌دهند و صبح در مکه حضور دارند.

*آماری از تعداد حضور جوانان در حکومت مهدوی به روایت امام علی(ع)

با این وجود روایت جالبی از امام علی(ع) نقل شده است که امیرالمؤمنین(ع) به صراحت از تعداد جوانان در حکومت مهدوی سخن به میان می‌آورند، ساقی کوثر(ع) می‌فرماید: «اَصحابَ المَهدی شَبابَ لاکهُولَ فیهِم اِلا مَثل کحلِ العَینِ والملحِ فی الزادِ وَاَقَلُّ الزّاد المِلح»،(3) یاران مهدی(عج) جوانند و پیری در آن‌ها نیست مگر مثل سرمه چشم و یا به اندازه نمک در زاد و توشه سفر که معمولاً نمک کمترین وسیله سفر است.

چنین نسل جوانی اداره تحت عنایات و قدرت امام زمان(عج) را به عهده خواهند داشت و کفر و ستم و بیداد را از صحنه زمین محو خواهند کرد.

*نخستین سفیر جوان امام مهدی(عج) کیست

امام جعفر صادق(ع) می‌فرماید: هنگام ظهور آن حضرت، جوانی از سوی آن حضرت به عنوان سفیر انتخاب می‌شود و از جانب آن حضرت به سوی مکه می‌رود تا پیام امام را به اهل مکه برساند و آن‌ها را به پیروی از حکومت حق فراخواند، -در برخی روایات، از او با عنوان «نفس زکیه» و «سید حسنی» یاد شده است- وی خود را به مکه می‌رساند و پیام آن حضرت را به مردم ابلاغ می‌کند، اما حکمرانان مکه او را میان رکن و مقام به شهادت می‌رسانند، این جوان سلحشور، نخستین سفیر حضرت حجت و اولین شهید در راه تحقق حکومت جهانی امام زمان(عج) است.(4)

*ویژگی‌های یاران جوان امام مهدی(عج) از منظر قرآن

حال که مشخص شد جوانان اکثریت یاران حضرت صاحب الامر(عج) را تشکیل می‌دهند،‌ به بازخوانی اجمالی ویژگی‌های یاران امام مهدی(عج) در قرآن می‌پردازیم:

- متواضع هستند: «وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا»

- اهل طاعت و سجده و قیام هستند: «وَالَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَقِیَاماً»

- اهل پرورش جاهلان و نادان‌های جامعه هستند: «وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا»

- اهل اعتدالند: «إِذَا أَنفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَلَمْ یَقْتُرُوا»

- موحدند و غیر خدا را نمی‌خوانند: «لا یَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ»

- خود را آلوده به گناه که منجر به ورود به جهنم می‌شود نمی‌کنند: «وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ»

- به جان انسانها احترام می‌گذارند: «وَلَا یَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِی حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ»

- دنبال پاکسازی روان خویش هستند: «مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلاً صَالِحاً»

- پاکدامنند: «وَلَا یَزْنُونَ»

- جبران کننده عقب ماندگی‌ها و پرکننده خلأها هستند: «إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا»

- کلامشان صحیح است: «وَالَّذِینَ لَا یَشْهَدُونَ الزُّورَ»

- اهل لغو نیستند: «وَإِذَا مَرُّوا بِاللَغْوِ مَرُّوا کِرَامًا»

- حتی مرتکب مقدمات گناه هم نمی‌شوند و در مجالس گناه هم شرکت نمی‌کنند: «وَإِذَا مَرُّوا بِاللَغْوِ مَرُّوا کِرَامًا»

- امام دیگرانند: «وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا»

- پرورش دهنده نسل سالم و مفید هستند: «رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ»

- ایمان دارند: «قُلْ یَا عِبَادِ الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّکُمْ‏»

-- بنده خدی متعال هستند و امور خود را واگذار به خدای متعال می‌کنند: «ثُمَّ یَقُولَ لِلنَّاسِ کُونُوا عِبَادًا لِی مِنْ دُونِ اللَّهِ»

- شیطان را به زانو در آورده‌اند: «وَ لأغوِیَنَّهُم أجمَعِینَ إلاّ عِبَادَکَ مِنهُمُ المُخلَصِینَ»

- در کار خیر از همدیگر سبقت می‌گیرند: «وَیُسارِعُونَ فِی الْخَیْراتِ وَ أُولئِکَ مِنَ الصَّالِحینَ»

- ویژگی‌های صالحین را دارند، یعنی صددرصد اعمالشان صالح است: «وَالَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُدْخِلَنَّهُمْ فِی الصَّالِحِینَ»

------------------------------------------------

  • *پی‌نوشت‌ها:



1- بحار الانوار جلد 52، صفحه 285

2- بحار الانوار جلد 52، صفحه 370

3- بحار الانوار جلد 52، صفحه 323

4- ارشاد،مفید، جلد 2، صفحه 368


جمعه 18 مرداد 1392

|
 

آثار بحث در مورد منتقم خون شاه شیب الخضیب (ع) در این بحره زمان

 

 

مرجع:

کمیته علمی همایش بین المللی دکترین مهدویت

چكيده
هدف از نگارش اين مقاله، بررسي آثار روان‌شناختي آموزه‌هاي مهدويت است. به اين منظور، نخست مفهوم و گستره اعتقادي مهدويت بررسي مي‌شود، سپس به ديدگاه‌هاي مثبت و منفي درباره اين باور مي‌پردازيم.

آثار روان‌شناختي اين اعتقاد که در نوشتار بحث شده‌اند، عبارتند از:
1. ايجاد خودباوري و رفع ازخودبيگانگي؛ 2. تعادل‌يابي؛ 3. نداشتن احساس تنهايي؛ 4. گشترش امکانات وجودي انسان؛ 5. آرامش به هنگام مشكلات مادي؛ 6. آرامش‌بخشي به هنگام بيماري؛ 7. تقويت و تمركز اراده انسان؛ 8. رسيدن از مرحله شك به يقين؛ 9. كمك به هويت‌يابي 10. نهي انسان از گناه.

مقدمه
باور به مهدويت، تنها باوري اسلامي با رنگي ديني نيست، بلکه افزون بر آن، عنواني است براي خواسته‌ها و آرزوهاي همه انسان‌ها با کيش‌ها و مذهب‌هاي گوناگون و هم‌چنين، بازده الهام فطري مردمي است که با همه اختلاف‌هايشان در عقيده و مذهب، دريافته‌اند که براي برپايي انسانيت بر روي زمين، موعودي خواهد بود که با آمدنش، هدف نهايي و مقصد بزرگ رسالت‌هاي آسماني صورت مي‌يابد.

انتظاري اين‌چنين، تنها درون افرادي که با پذيرش دين، جهان غيب را پذيرفته‌اند، راه نيافته بلکه به ديگران نيز سرايت کرده است؛ به طوري‌که مي‌توان بازتاب چنين باوري را در مکتب‌هايي ديد که جهت‌گيري اعتقادي‌شان با سرسختي، وجود غيبت و موجودات غيبي را نفي مي‌کند. براي مثال، ماترياليسم ديالکتيک با تفسير تاريخ بر اساس تضادها، روزي را ياد مي‌کند که در آن، تمامي تضادها از ميان مي‌رود و سازش و آشتي حکم‌فرما مي‌شود.

بنابراين، مهدويت مقوله‌اي است نيازمند بررسي‌هاي گوناگون از زواياي مختلف که بررسي آن هم از ديدگاه معتقدان و هم از ديدگاه غير‌معتقدان ضرورت دارد، زيرا هر انساني در برابر اين پرسش بزرگ قرار خواهد گرفت که آينده بشري در اين جهان چگونه خواهد بود؟

در اين مقاله، آثار روان‌شناختي آموزه‌هاي مهدويت را بررسي خواهيم کرد و تأثيرات متفاوت اين آموزه‌ها را از اين جنبه خواهيم کاويد. گرچه به يقين، آن‌چه در اين نوشتار کوتاه بحث مي‌شود، دربرگيرنده همه آثار روان‌شناختي وابسته به اين باور مقدس نيست و موارد ديگري را نيز شامل مي‌شود.

مفهوم مهدويت و گستره آن
پايان تاريخ يا سرانجام جهان، فصل مشترک تمام اديان الهي و غيرالهي و حتي مکتب‌هاي سياسي بشري است که همگي وعده جهاني آباد، همراه با صلح و عدالتِ فراگير را داده‌اند. اعتقاد به ظهور منجي در آخرالزمان که در کتاب‌هاي جامعه‌شناسي به آن «فوتوريزم» و در تاريخ اديان «ميسيانيزم» مي‌گويند، در اسلام از آن به «مهدويت» ياد شده است.

بررسي اعتقاد به آمدن مصلح در پايان تاريخ در اديان گوناگون، نشان مي‌دهد، صرف‌نظر از تفاوت‌ها و ويژگي‌هاي جزئي، همگي فرد ويژه‌اي را در نظر دارند، زيرا امکان ندارد اديان و مذهب‌ها درباره يک دوره شکوفا و طولاني و ويژگي‌هاي آن قلم‌فرسايي کنند، اما آن دوره از زندگي بشريت، در هر دين متفاوت باشد.
 
با وجود آن‌که همه پيامبران به زبان خود او را توصيف کرده‌اند، ولي با گذشت زمان و ايجاد تحريف در اديان، چنين فردي چهره‌اي مغشوش و مبهم دارد. 

از اين‌رو، گمان مي‌رود که فرد توصيف‌شده در کتاب‌هاي مقدس هر دين، شخص متفاوتي است، ولي با پژوهش تطبيقي در کتاب‌هاي مقدس، و بررسي ويژگي‌هاي دوره ظهور و با نگاه به شواهد، مي‌توان پي برد که فرد ويژه‌اي مورد توجه اديان است و همه آنها به توصيف يک شخصيت آسماني پرداخته‌اند.

از سوي ديگر، نبايد گمان کرد که باور به مهدويت و زندگي ايده‌آل آن، مخصوص به يک فرقه از مسلمانان است.
 
اگر به منابع و مستندات معتبر سنّي و شيعه رجوع کنيم، مشخص مي‌شود که باور به مهدويت، به همان ميزان که در ميان شيعه جايگاه ويژه‌اي دارد، در ميان اهل سنت نيز از منزلت ممتازي برخوردار است، زيرا از سوي انديش‌ورزان اهل سنت، بيش از پنجاه کتاب جداگانه، درباره حضرت مهدي(عج) نوشته شده که در آنها به بيان شخصيت آن حضرت، نشانه‌هاي ظهور و ويژگي‌هاي پس از آن پرداخته است.

مهدويت براي جامعه ديني ما هم مقولة تأمل برانگيزي است که با تار و پود زندگي ديني مردممان ما آميخته. جامعه شيعه، قرن‌هاست که با اين باور زيسته و اين باور هم‌چنان راسخ است.

نکته اين است که شيعيان در توجيه مسئله مهدويت، فقط بر روايات و منقولات تکيه نمي‌کنند، بلکه مي‌کوشند با عقل‌پذير کردن آن از دلش پيام‌هاي سياسي و اجتماعي بيرون بکشند و آن را به مقوله‌اي بدل کنند که براي انسان امروزي معنا‌دار باشد و در پوششي امروزين، معقول و سودمند درآيد.

ديدگاه‌هاي متفاوت نسبت به مهدويت
الف) ديدگاه‌هاي منفي
گروهي براي مهدويت، هيچ ريشه اسلامي از قرآن يا روايت قائل نيستند و درباره منشأ آن نظرهاي متفاوتي دارند:
1. نگرش ماترياليستي
جامعه‌شناسان ماترياليست، ريشة مهدويت را مسائل اقتصادي و بازتاب محروميت‌هاي طبقه شکست‌خورده مي‌دانند که بيشتر در شکل‌هاي مذهبي خود‌نمايي مي‌کنند. از اين رو، مهدويت را ماية تخدير افکار عمومي خوانده‌اند و از نظر فردي، آن را عامل رکود و وقوف و از نظر اجتماعي، وسيلة خاموش ساختن جنبش‌هاي ضداستعماري گفته‌اند.

2. طرح وارداتي بودن مهدويت
بعضي اصرار دارند مهدويت و ايمان به وجود مصلح جهاني را فکري وارداتي و برگرفته از باورهاي يهود و مسيحيت و زرتشت بپندارند. براي نمونه، در دائرة‌المعارف بريتانيکا آمده است: 

اسلام ديني نيست که در آن ظهور منجي انتظار برود و جايي براي مسيح نجات‌بخش در آن وجود ندارد. با اين همه، به طور تدريجي و شايد تحت تأثير مسيحيت، عقيده به يک مصلح آخرالزماني، مطرح گرديده است.

بعضي از پژوهش‌گران شرقي و اسلامي هم، چنين ديدگاهي را مطرح ساخته‌اند. براي مثال، سيد اميرعلي از مسلمانان هند، در کتاب روح اسلام (1992)، پس از بحث کوتاهي درباره «پيدايش مهدويت در اسلام» مي‌نويسد: 

اهل‌سنت در اسلام نيز همانند يهود، معتقدند که هنوز مهدي، آخرين منجي بزرگ اسلام، از مادر زاده نشده است. شيعيان اثني‌عشري مانند مسيحيان، در انتظار بازگشت مهدي زندة غايبند كه به خاطر استقرار عدل و بهزيستي قيام خواهد کرد.

3. بازتاب نابساماني‌ها
بعضي باور به مهدويت را واکنشي بر وضع نابسامان مسلمانان در دوران تاريک تاريخ خوانده‌اند. مارگلي يوت مي‌نويسد:
درگيري آتش جنگ در ميان يک نسل واحد، پس از وفات پيامبر و آشفتگي جهان اسلام که بر اثر اختلافات آنان با يک‌ديگر روي داد، موجب اقتباس فکر ظهور منجي از يهود و مسيحيان گرديد که به ترتيب در انتظار ظهور و بازگشت مسيح به سر مي‌برند.

ب) ديدگاه‌هاي واقع بينانه
بعضي از ديدگاه‌هاي واقع‌بينانه عبارتند از:

1. همگاني بودن انتظار
از نظر تاريخي، جوامع همواره معتقد به پيروزي حتمي حقيقت، عدالت و آزادي بشريت در آينده‌اند. جامعه‌هاي بشري از جمله جامعه‌هاي طبقاتي، معتقد به انقلابي بزرگ و نجات‌بخش در آينده و بازگشت به دوره طلايي، دوره پيروزي عدالت و برابري‌اند.

2. عشق به تکامل
ايمان به مهدويت، نمادي از عشق به آگاهي، زيبايي و نيکي است که بدون اعتقاد به چنان ظهوري، اين عشق‌ها به ناکامي مي‌گرايد. يکي از دلايل اميدواري بشر به آينده، فطري بودن تکامل است و نشانه عشق را به تکامل، مي‌توان رشد زندگي مادي او دانست.

3. اعتقاد ديني
باور به مهدويت، اعتقاد ژرف ديني است که در همه دين‌ها و مذهب‌هاي گوناگون جهان از آن سخن به ميان آمده است. اين عقيده هم مانند توحيد، نبوت و معاد در تمام اديان، به‌ويژه در اسلام اصالت دارد و ثابت شده است که در فطرت بشر ريشه دارد.

باور به مهدويت، خواسته‌اي دروني است که در موقعيت‌هاي گوناگون مانند: آشفتگي اوضاع، ناامني، فساد و. . . بيشتر مي‌شود. ولي اين عوامل سبب پيدايش مهدويت نيستند، زيرا مهدويت، عقيده‌اي ثابت و ديني است. 

4. حرکت و پويايي
مهدويت و انتظار، غريزه جامعه را مي‌نماياند، چرا که جامعه موجودي زنده است و موجود زنده منتظر مي‌شود و اگر منتظر نباشد، حرکت نمي‌کند و به آن‌چه هست تن مي‌دهد.

5. ساخت و بافت انسان
دل آدمي گرايش به غيب دارد. اين گرايش بر چهار عامل استوار است: عامل اول، شناخت اندازه وجودي انسان که به ارزش‌ها و هدف‌هاي جديد مي‌انجامد؛ عامل دوم، شناخت و يا احتمال وجود دنياهاي گسترده‌تر و احساس محدوديت و تنگنا در اين دنياي موجود؛ عامل سوم، کنجکاوي و احساس بي‌قراري آدمي که در پي برداشتن حصارهاست؛ عامل چهارم، انفجار نيروها و حالتي شبيه اوايل بلوغ در جوان است.

بنابراين، باور به مهدويت، مسئله‌اي عمومي و فطري و وديعه‌اي در نهاد تمام بشر است که مانند همه اعتقادات ديگر ديني، در وجود انسان قرار داده شده است.

آثار روان‌شناختي آموزه‌هاي مهدويت
پس از نگاهي گذرا به مفهوم و گستره مهدويت و هم‌چنين، ديدگاه‌هاي مثبت و منفي درباره اين مسئله، به بعضي از مهم‌ترين آثار روان‌شناختي آموزه‌هاي مهدويت مي‌پردازيم.

1. ايجاد آرامش روحي و رواني
آرامش روحي و رواني از موضوع‌هايي است كه در شاخص‌هاي انسان كامل، انسان سالم و انسان معيار، مورد توجه مکتب‌ها و ديدگاه‌هاي گوناگون بوده و درباره آن در متون و اديان الهي، مطالب بسياري مشاهده مي‌شود.

در کتاب‌هاي اسلامي، با تعابير و مفاهيم گوناگوني برمي‌خوريم كه در آن به موضوع آرامش روحي و رواني انسان توجه شده است. از كليدي‌ترين اين واژه‌ها، ايمان به شمار مي‌رود كه در آن به گونه‌اي مسئله امنيت و آرامش در نظر گرفته شده است. 

هم‌چنين، واژه‌هاي ديگري وجود دارندكه مي‌توان آنها را به‌ گونه‌اي تحليل كرد كه با مسئله آرامش روح و روان ارتباط پيدا كنند. 

آرامش روح و روان دو مفهوم دارد: مفهوم مثبت و مفهوم منفي؛ آرامشي كه همراه با خلاقيت نباشد، آرامش منفي است و آرامشي كه همراه با خلاقيت و جولان هيجانات مثبت باشد، آرامشي مثبت است. آرامش تهي از خلاقيت و حساسيت‌هاي روحي، آرامش مثبت نيست.

در آياتي از قرآن بر اين نكته تأكيد مي‌شود كه آرامش روحي با ياد خدا فراهم مي‌آيد. مانند: «أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» و يا آيه 23 سوره زمر اشاره دارد كه بي‌تابي و حساسيت در برابر ذكر و آيات الهي، همراه با آرامش، نرمي و اطمينان پديد مي‌آيد و آرامشي را مفيد و پسنديده مي‌داند كه پس از آگاهي و درك پديد آيد.
 
بنابراين، در منطق قرآني و ديني، آرامشي مثبت است كه همراه با حساسيت و نگراني و بيم و اندوه باشد، نه آرامش آميخته با سكون و بي‌تحركي و بي‌احساسي در برابر حقايق و وقايع مهم. آرامشي ارزشمند است كه همراه با حساسيت و انديشه باشد و درون آن، نوعي ناآرامي مقدس به چشم مي‌آيد كه از آن به آرامش در عين ناآرامي و آرامش آميخته به ناآرامي تعبير مي‌شود.

آرامش روحي و رواني در انسان، برخلاف آرامش در موجودات ديگر با معرفت و شناخت او پيوند خورده و در نتيجه موضوعي کاملاً فرهنگي است. 

موجودات ديگر ممكن است اصلاً فرهنگي نباشند و يا آن‌كه جنبه فرهنگي آنها ضعيف باشد. آرامش انسان، آرامشي است كه با آگاهي و شناخت او پيوند دارد. 

بنا‌براين، عواملي مانند احساس نياز و هدف‌گذاري در زندگي، در کسب آرامش يا ناآرامي رواني بسيار تأثير دارد و اسلام نيز از همين ديد به موضوع آرامش روحي و رواني پرداخته است.

آرامش روحي و رواني، درجات گوناگوني دارد. گاهي آرامش رواني در سطح بالا، ناآرامي‌هاي سطح‌هاي ديگر را جبران مي‌كند. اگر آدمي لايه‌هاي گوناگون شخصيتي داشته باشد، ممكن است كه در يك سطح، ناآرامي ولي در سطح بالاتري آرامش بيابد. بنابراين، آن ناآرامي‌ها به آرامش تبديل مي‌شود.

از اين رو، آرامش روحي و رواني در اسلام، نه تنها از جنبه دروني، از جنبه‌هاي بيروني هم مورد توجه است. اسلام، آرامش در سطح‌هاي بالا را محور مي‌داند و تأكيد مي‌كند كه اگر در آن سطح آرامش فراهم آيد، ناآرامي‌هاي سطح‌هاي پايين‌تر جبران مي‌شود.

بر اساس مشخصات ارائه شده از آرامش روحي و رواني، باور به مهدويت، به شيوه‌هايي بر اين عامل مهم انساني تأثير مي‌گذارد:
يکم. تکامل انسان در گرو وجود آرامش روح و روان است و باور به مهدويت، انسان سرگشته و متحير ناآگاه از آينده را به چنان آرامشي رهنمون مي‌سازد که سبب تکامل او مي‌شود.

دوم. از آن‌جا که باور به مهدويت، با آگاهي شکل مي‌گيرد، بنابراين ضمن ايجاد آرامشي مثبت همراه با حساسيت و انديشه، درون آن نوعي ناآرامي مقدس نيز وجود دارد.

سوم. باور به مهدويت با معرفت و شناخت انسان پيوند دارد و به هدف‌گذاري در زندگي او منجر مي‌شود، بنابراين آرامشي را که مخصوص انسان‌هاست و در روان‌شناسي از ويژگي‌هاي آن بحث مي‌شود، به او ارزاني مي‌کند.

چهارم. باور به مهدويت، چنان آرامش سطح بالايي در انسان بي‌قرار ايجاد مي‌کند که ناآرامي‌هاي سطح پايين‌تر را از بين مي‌برد. 

2. هويت‌بخشي
«هويت» از كلمه لاتين Idendity سرچشمه گرفته كه به معناي «هماني و تداوم» است. به عبارتي، پايداري و تداوم در حين دگرگوني و وحدت در عين كثرت است. هم به وضعيت، هم ايستار و برداشت و هم باور ارتباط دارد.

هويت، بيان‌گر چه كسى بودن است كه از نياز بشر به شناسانده‌شدن به چيزى يا جايى ناشى مى‏شود. سرزمين، تاريخ، زبان، ادبيات، دين، ساختار سياسى، فرهنگ و هنر مشترك، از جمله عناصر تشكيل دهنده هويت به شمار مي‌روند.

در تحليل هويت دو جريان به چشم مي‌خورد: يكي نظريه پويايي رواني و ديگري تحليل جامعه شناختي. بحث پويايي رواني، بر پايه نظريه‌هاي فرويد است كه پس از آن، نظريه هم‌سان‌سازي قرار دارد و كودك خود را با اشياء خارجي يا با پدر و مادر و يا شخصي خارجي هم‌سان مي‌كند. ديدگاه تحليل جامعه‌شناختي با نظريه اريكسون آغاز مي‌شود.

وي هويت را فرآيندي مي‌داند كه درون فرد و فرهنگ اجتماع (محله) ساخته مي‌شود. از ناتواني فرد در کسب هويت انسانى، به تعبيرهاي متفاوتي ياد شده است. بعضي از صاحب‏نظران از آن به « گم‌كردن خويش‏» يا «ازخودبيگانگى» ‏ياد مي‌كنند.

روان‏شناسان از اين حالت بيشتر با عنوان‌هايي چون: آشفتگى هويت‏، اختلال هويت‏ و بحران هويت‏ ياد مى‏كنند و در توصيف آن مى‏گويند: بحران هويت عبارت است از ناتواني فرد در پذيرش نقشى كه جامعه از او انتظار دارد.

بعضي نشانه‏ها و پي‌آمدهاى بحران هويت عبارتند از: بى‏هدفي در زندگى، غفلت از فرصت‏ها، مسئوليت‌گريزى و دل‏مشغولى‏.
 
فرد در فرآيند دست‏يابى به هويت كامل انسانى، از عوامل گوناگونى مانند مذهب، خانواده، نهادهاى آموزش و پرورش، نظام سياسى و فرهنگى و اجتماعى حاكم بر جامعه، رسانه‏ها، مطبوعات و تبليغات بيگانگان و. . . متأثر مى‏شود که در اين ميان، دو عامل نخست،‏ بيش‏ترين تأثير را دارند.

اهميت اصلي و کليدي اعتقاد به مهدويت، در هويت‌بخشي به فرد و جامعه است. فرد و جامعه‌اي که آينده را باور دارد و بر آن است که عصري ديگر فراخواهد رسيد که متفاوت از وضع موجود به دور و از نقص‌هاست. به بيان ديگر، او الگويي از وضع مطلوب دارد و همواره موقعيت و منزلت خود را با آن مي‌سنجد.

مهدويت در زمان ما، عصر امام زمان و منجي غايب، نقشي اساسي در تعريف هويت شيعيان دارد. هويت، به معناي زندگي و کيستي شخص، لحظه به لحظه هم‌نشين و از او جداناپذير است. از اين نظر، هويت يک شيعي با امام زمانش تعريف مي‌شود. در مکتب شيعي، امام، هويت‌بخش است و فرد را از جامعه و عصر جاهلي جدا مي‌سازد.

پس در زمان ما شيعيان، مهدي موعود(عج) جدا از ما نيست، بلکه بخشي از وجود ما شيعيان است و هر‌گونه غفلت از او، برابر با غفلت از خويشتن خودمان به شمار مي‌رود و در اين صورت، گم‌شده‌اي بيش نخواهيم بود.

از اين رو، اهميت آموزه‌هاي مهدويت در يک جامعه شيعي، هويت‌بخشي و کانوني بودن آن در زندگي شيعيان است. بي‌شک کانون مقاومت هويت اسلامي در برابر چالش‌هاي دنياي امروز، باور به مهدويت به شمار مي‌رود و تمسک به نام و ياد مهدي(عج) به ما کمک مي‌کند تا به آساني و راحتي، چالش‌ها را پشت سر بگذاريم.

3. ايجاد خودباوري و رفع ازخودبيگانگي
از ديدگاه دانش روان‌شناسي، مهم‌ترين و اصلي‌ترين عامل مشكلات رواني آدمي، ازخودبيگانگي اوست و خودباوري بهترين شيوه درمان آن به شمار مي‌رود.

خودباوري، اصطلاحى است كه امروزه در جامعه‏شناسى، روان‏شناسى و علوم تربيتى به كار مى‏رود و منظور از آن، حالتي روانى است كه از احساس ارزش‌مندي در نفس انسان پديد مى‏آيد و او را آماده مى‏سازد تا از راه بهره‏گيري از لياقت‏ها و توان‌مندي‏هايش، به وظايفش عمل کند و در اين راه، از مشكلات و موانع هراسى به دل راه ندهد.

از اين حالت روحى در فرهنگ اسلامى با تعبيرهايي چون: علو همت، مناعت طبع، اعتماد به نفس، عزت نفس و... ياد مى‏شود. در واقع، خودباوري، باور ‌کردن استعدادها، توانايى‏ها و نيروهاي نهفته فطري است كه با تکيه بر آن، مى‏توان به هدف‌هاي موردنظر در زندگى رسيد و به آنها جامه عمل پوشاند. مرحله عالى خودباوري، شكوفايى همه استعدادهاي نهفته فرد است. براي خودباوري آفت‏هاي زيادي ذكر شده است كه به بعضي از آنها اشاره مى‏کنيم:

ـ خودكم‌بيني: نگرش منفي به خويش داشتن و كم انگاشتن يا ناديده‌گرفتن توانايي‌ها و ارزش‌هاي خود؛
ـ نقص‌هاي جسمي: منظور نقص عضو، بيماري‌هاي مزمن، ناتواني‌هاي جسمي، زشتي چهره و فلج بودن برخي از اعضاي بدن است؛
ـ شكست‌ها: به معناي داشتن زندگي‌اي پر از ناكامي و شکست در گذشته؛
ـ پذيرفته نشدن: فرد از سوي ديگران پذيرفته نشود و مقبوليت خانوادگي يا اجتماعي نداشته باشد؛
ـ وابستگي بيش از حد: فرد در تمامي امور وابسته به ديگران باشد و بيش از مقدار معمول به فرمان‌برداري از ديگران تن دهد؛
ـ كمبود محبت: فرد در خانواده، مدرسه و اجتماع محبت نديده و از اين بابت احساس نياز مي‌کند؛
ـ تحقير‌ها: تجربه بيش از حد تهديد، تحقير و تنبيه در گذشته به‌ويژه دوران كودكي و نوجواني است؛
ـ فقر و تنگ‌دستي: مشكلات بسيار اقتصادي و ناتواني در تأمين نيازهاي مادي از آن ناشي مي‌شود.

مي‌توان مهم‌ترين عامل ناآرامي و تشويش انسان را ازخودبيگانگي او دانست. نداشتن خودباوري، تمام راه‌هاي پريشاني‌هاي رواني را به روي انسان مي‌گشايد. چون انسان با رفتاري بر‌خلاف گرايش دروني خود، خويشتن را مضطرب و ناآرام كرده است. تأثير ويژه و به‌سزاي خودباوري در زندگي انسان، از سوي بسياري از روان‌شناسان نيز پذيرفته شده است. 

از جمله يونگ در اين زمينه مي‌گويد:
خودباوري و اتکاء به نفس، اميد و قدرت را در شخص قوت بخشيده، ويژگي‌هاي اخلاقي و معنوي را در فرد و اجتماعات استحكام مي‌بخشد و براي انسان، پايگاه بسيار محكمي در مقابل مشكلات، مصائب و محروميت‌هاي زندگي ايجاد مي‌كند.
 
اعتقاد به مهدويت، به عنوان تنها راه ارتباطي با حجت و نشانه خدا بر روي زمين و نقطه اتكاي آدمي به منبعي لايزال و نامتناهي، نقشي مهم در ايجاد خودباوري و رفع ازخودبيگانگي ايفا مي‌كند و درنتيجه، به انسان آرامشي عميق و لطيف مي‌بخشد كه شايد كمتر بتوان چنين آرامشي را به روش‌هاي ديگر كسب كرد.

4. تعادل يابي
از آن‌جا که اعتقاد به مهدويت امري فطري است، بنابراين، انسان مؤمن را به اصل فطرتي كه خدا درون او قرار داده و خميرمايه او را با آن سرشته است، باز مي‌گرداند و اين امر يعني بازگشت به تعادل، زيرا انسان از روزي كه از اصل خويش جدا شد، از درد جدايي مي‌نالد، تا شايد از اين جدايي رهايي يابد و با ياد و فكر روز وصل، به خويش آرامش ببخشد.

هركسي كو دور ماند از اصل خويش
بازجويد روزگار وصل خويش

رسيدن به تعادل روحي و رواني از مهم‌ترين عوامل آرامش است و نداشتن آن، فرد را بي‌قرار مي‌کند. بر اثر همين تعادل، انسان در برابر پليدي، پلشتي و بيهودگي مقاومت مي‌ورزد و اين مقاومت در حوزه مسائل فردي، اجتماعي، ميهني و حتي جهاني قابل تعميم و اجراست. 

بر اين اساس، اعتقاد به مهدويت، هم جنبه فکري دارد و هم جنبه روحي که رسيدن به آنها نيز نيازمند تعادلي پايدار در شخصيت فرد منتظر است.

چنين تعادلي با ايجاد هدف‌مندي در زندگي، موجب مي‌شود فرد خود را با موازين جهاني هم‌سو سازد و براي تلاش همراه با بردباري بر حسب مقتضيات زمان و مکان آماده شود.

5. از بين بردن احساس تنهايي
هر قدر انسان در دنياي پيش‌رفت فن‌آوري، در جلوه‌هاي زندگي مادي، رفاه ظاهري و ارضاي خواسته‌هاي جسماني خود غرق شد و از انديشه‌هاي اصيل و فطري خويش فاصله گرفت، افقي مبهم‌تر از گذشته فراروي خود مشاهده کرد و خود را تنهاتر از هميشه و جدا از واقعيت وجودي و معنوي خويش، در وادي هولناك بي‌پناهي، رها و سرگردان يافت. 

اين احساس تنهايي و سردرگمي از يك سو و روبه‌رو شدن با پوچي‌هاي ناشي از دور بودن از فطرت و طبيعت اصيل بشري، انسان‌ها را در انواع در هم‌ريختگي‌هاي فكري و مشكلات گوناگون روحي و رفتاري گرفتار کرده است، به گونه‌اي كه او مهم‌ترين و آشكارترين ويژگي زمان را، حالت اضطراب و تنش عمومي ارائه مي‌کند.

بر اين اساس، انديش‌ورزان جامعه در فرهنگ‌هاي گوناگون كه از ناتواني تكنولوژي مدرن در رفع مشكلات و سختي‌هاي زندگاني روزمره نااميد شدند، به خودشناسي و استعدادهاي نهفته انسان، از جمله باورهاي معنوي و مذهبي و ارتباط، توكل و توسل به آفريدگار جهان و نيروهاي ناملموس روي آوردند.

امروزه، مؤسسات مشهوري در حال انجام مطالعاتي هستند که ارتباط علمي اثر ايمان، دعا، عمل به وظايف ديني و سنت‌هاي مذهبي را در شفاي بيماري، حفظ بهداشت و سلامت جسمي و رواني انسان بهتر بشناسند و از آن به شکل کاربردي استفاده کنند.

بي‌شك، اعتقاد به مهدويت نيز به‌منزله يكي از مهم‌ترين جلوه‌هاي مذهبي، نقشي مهم در اين زمينه دارد. انسان معتقد به منجي موعود، با كسي انس گرفته كه همواره و همه‌جا انيس و همراه اوست. بنابراين، هرگز احساس تنهايي نخواهد كرد. در حقيقت خداوند باور به مهدويت را انيسي براي انسان قرار داد كه اگر بر قله كوهي تنها باشد، وحشتي نداشته باشد.

6. وسعت امکانات و رفع محدوديت‌ها
بخشي از توصيف انسان در قرآن به بيان محدوديت‌هايي مي‌پردازد كه يا همراه با آدمي‌اند و يا دركمين او نشسته‌اند تا در زمان مناسب او را به بند كشند. آيات نازل شده در اين زمينه، به سه دسته كلي تقسيم مي‌شوند:

يکم. محدوديت‌هايي كه زمينه آفرينش انسانند، مانند ضعف و آز؛
دوم. محدوديت‌هايي كه از قرار گرفتن انسان در موقعيت‌هاي مشخص برمي‌خيزد، مانند انحصارطلبي؛
سوم. محدوديت‌هايي كه انسان با دخالت و اختيار خود، آنها را به پاي خويش مي‌پيچد، مانند نيرنگ‌ورزي.
محدوديت‌هاي دو دسته نخست، سرزنش‌پذير نيستند، ولي دسته سوم در قرآن نكوهش شده‌اند.

اعتقاد به مهدويت در كاهش اين نوع محدوديت‌ها بسيار تأثيرگذار است. انسان معتقد به وجود منجي آخرالزمان، امكانات موجود خود را گسترش مي‌دهد، زيرا بدون آن، زنداني اين جهان مادي و با امكاناتي محدود خواهد بود ولي با اعتقاد به مهدويت، به منبع دانش، حكمت، قدرت، عزت، لطف و رحمت بي‌انتهايي پيوند مي‌يابد كه همه چيز را از او مي‌خواهد و از هيچ‌كس و هيچ چيز ترس و نگراني ندارد.

چنين فردي هيچ‌گاه به وضع موجود بسنده نمي‌کند و وضعيت مطلوب را آرمان و هدف خود قرار مي‌دهد و همراه اعتقاد به مهدويت، نگاهي نسبي به همه جهان دارد. پس انسان منتظر، انسان مطلق‌گرا نيست و نسبيت، امري پذيرفته شده براي اوست.
در راستاي رفع محدوديت‌ها، انسان معتقد به مهدويت، هميشه منتقد است و در نتيجه بر پلکان تکامل قرار دارد و رو به شدن، حرکت مي‌کند و بودن را حقيقتي تمام‌شده برنمي‌شمارد.

2. آرامش در مشکلات مادي
يكي از عامل‌هايي که موجب نگراني و از بين رفتن آرامش خاطر انسان‌ها مي‌شود، مسئله تأمين هزينه زندگي است. اين نگراني در جوانان كه تازه مي‌خواهند بار زندگي را بر دوش كشند و دانش و تجربه چنداني ندارند، بيشتر است.

نداشتن کسب و روزي، ممكن است انسان را نگران کند. بنابراين، وجود منبعي تأمين‌كننده براي روزي، عاملي آرام‌بخش و اطمينان‌آور است. اما آيا براي كسي كه امکانات زندگي‌اش فراهم نيست، راهي براي به دست‌آوردن آرامش او وجود دارد؟ در آيه‌هاي قرآن و روايت‌هاي معصومان، راه‌هايي براي کسب آرامش در اين زمينه وجود دارد. براي مثال انسان باايمان، با اين باور كه روزي‌دهنده خداست، آرامش مي‌يابد.

باور به مهدويت نيز در اين زمينه بسيار کارساز است. در اين‌باره، نمونه‌هاي فراواني از شيعيان واقعي را در طول تاريخ مي‌توان ياد کرد که حتي از کمک‌هاي مادي امام زمان(عج) بهره‌ گرفته‌اند. بنابراين، با اعتقاد به وجود منجي، مي‌توان از وجود او در طول دوره غيبت نيز بهره برد.

3. آرامش هنگام بيماري
بيماري‌هاي جسمي، به‌ويژه اگر طولاني باشند، مي‌توانند اثر ناخوشايندي بر انسان بگذارند، زيرا اولاً جسم بر روح اثر‌گذار است و ثانياً، كسي كه بيماري مزمن دارد، ارتباطش با ديگران و نيز درآمد مادي زندگي‌اش كم مي‌شود و به دنبال آن، مسائلي پيش خواهد آمد كه روح بيمار را خسته و او را نگران و ناآرام خواهد كرد. براي رفع اين نگراني، ايمان، عبادت، نگرش انسان به جهان و آينده خلقت که همان اعتقاد به منجي موعود و مهدويت است، عوامل اساسي هستند.

انساني كه به بيماري مبتلاست، روحي لطيف و حساس دارد و همواره نگران و مضطرب است كه چرا نمي‌تواند مانند ديگران و به‌ويژه هم‌سالان و هم‌نوعانش به كار و تلاش و تفريح بپردازد. يكي از بهترين شيوه‌هاي رفع چنين ناآرامي را مي‌توان در توکل به خدا و توسل به حجت او بر روي زمين دانست.

لطف ويژه حضرت مهدي(عج) به بسياري از بيماران در طول تاريخ و چگونگي توسل آنها به آن حضرت، نشان‌گر چنين پشتوانه محكمي براي آينده‌اي روشن همراه با سلامتي و آرامش است.
4. تقويت و تمرکز اراده انسان
يكي از مهم‌ترين نيازهاي انسان، داشتن اراده‌اي استوار و متمركز براي پيش‌رفت در زندگي است. بشر به سبب‌هاي بسياري از جمله نداشتن شناخت كافي از امكانات و محدوديت‌هاي خوش، بي‌اعتمادي به خود و اطرافيان، اراده محکم و منسجمي ندارد و دچار تزلزل و ناپايداري متناوب است.

آن‌چه كه مي‌تواند او را از اين وضعيت رهايي بخشد، درآويختن به ريسماني محكم، هم‌چون باور به مهدويت است. مسئله مهدويت که با انتظار همراه است، هم مي‌تواند موجب نابودي فرد و هم رشد فرهنگي و همه‌جانبه فرد شود. تفاوت انتظار سازنده با انتظار ويران‌گر در اين است که در انتظار سازنده، هدف بعثت پيامبران در انديشه و رفتار بروز مي‌کند و شخصيت منتظر در بينش و منش، جلوه‌گر مي‌شود.

انتظار سازنده در زندگي نقش مثبت دارد، ولي انتظار ويران‌گر سبب رکود و سکون زندگي است. جلوه‌هاي تقويت اراده انسان را از راه باور به مهدويت، تا آن‌جا مي‌توان مهم دانست كه بسياري از دانش‌مندان پيشين، به هنگام سستي اراده و پراکندگي حواس در مسائل علمي، به حضرت مهدي(عج) توسل مي‌جستند و بسياري از مشكلات خود را بدين‌گونه رفع مي‌كردند.
5. رسيدن از مرحله شک به يقين
در حالت ترديد ماندن، درباره هر چيزي اضطراب‌آور است، زيرا شك، مفهومي نزديک به دودلي و تزلزل دارد که در حقيقت، همان تردد دروني به شمار مي‌رود. از ديدگاه اسلام، آسايش و راحتي در رضايت خاطر و يقين، و اندوه و نگراني در شك و غضب است، چون شك و يقين ضد يک‌ديگر هستند و اضطراب و آرامش هم ضد يك‌ديگر.

اين عامل در انسان امروز بيشتر يافت مي‌شود، زيرا دانشي فراوان و ذهني پويا دارد كه بر هر چيزي شك مي‌كند. از اين رو، بايد از مرحله شك عبور كند و به مرحله يقين برسد. يقين، نهايت علم است؛ به گونه‌اي كه هيچ ترديدي در آن راه ندارد.

كسي كه به يقين مي‌رسد، هستي اشيا و موجودات را به چشم ديگري مي‌نگرد. دست يافتن به چنين حالتي آسان نيست، ولي اعتقاد به مهدويت، بسيار در رفع شك و شبهه و ايجاد يقين مؤثر است، چرا كه از اين راه، انسان به اطمينان خاطر مي‌رسد و خود را از دام شك و شبهه آزاد مي‌يابد.

منتظري که به مهدويت اعتقاد دارد، به وضع موجود راضي نمي‌شود، زيرا باور به مهدويت، بهتر خواستن است نه بهتر دانستن، يعني فرد هيچ‌گاه آن‌چه را هست، کافي نمي‌داند و به هيچ وجه از هست‌ها راضي نمي‌شود و همواره به دنبال بايدهاست. انسان جوياي يقين نمي‌پندارد که مهدويت، موجب از دست دادن حرکت‌هاي اصلاحي و حماسه‌هاي ديني و اجتماعي است. بلکه او براي رسيدن به يقين و رهايي از شک، باور به مهدويت را گونه‌اي نپذيرفتن باطل، ستم، بردگي و خواري مي‌داند.

اين حالت اعتراض به وضع موجود دو پي‌آمد دارد: کناره‌گيري، که در اين صورت فرد راه انزوا در پيش مي‌گيرد و به حوادث و وقايع بي‌تفاوت مي‌ماند و ديگر حضور مبارزه است که فرد با حضور دائم در اصلاح وضع موجود مي‌کوشد.

6. نهي انسان از گناه و تجلي کرامت انسان
به‌طور کلي، هر گناهي مي‌تواند انسان را پريشان كند، ولي بعضي گناهان تأثير بيشتري در بر هم زدن آرامش انسان دارند. از نظر اسلام، گناه چيزي نيست كه نفس به آن آرام گيرد و دل اطمينان يابد، بلکه اطاعت و عبادت خدا آرامش‌بخش است. 

در روايت‌ها باور به مهدويت و ظهور منجي، مايه آرامش انسان شمرده شده است، ولي چگونه اين امر صورت مي‌گيرد؟ پاسخ اين است كه با باور به مهدويت، توجه انسان به عالم بالا جلب مي‌شود و روح انسان تعالي مي‌يابد و هرچه روح تعالي يابد، دوري او از گناه بيشتر مي‌شود.

از ويژگي‌هاي بارز باور به مهدويت، داشتن تقواست که بالاتر از همه امور به شمار مي‌رود. انتظار که جلوه بارز باور به مهدويت است، از بزرگ‌ترين عبادت‌ها شمرده مي‌شود و فراتر از حد فردي است و به مرتبه جمعي مي‌رسد.
 
از سوي ديگر، بهترين عبادت‌ها، دشوارترين آنهاست. بنابراين، در اين راه بايد انتظار سختي کشيد و ضررهاي مادي و جاني آن را تحمل کرد.

بحث نهي انسان از گناه تا حد بسياري به تقوا مربوط است. يكي از فرصت‌هاي انسان كه به موجب آن، كرامت او مايه امتياز انسان از ساير موجودات مي‌شود، تقواست. تقوا عبارت از آن است كه نفس حفظ شود تا گناه يا خطا نکند.
 
خداوند در قرآن، تقوا را در ارتباط مستقيم با كرامت مي‌شمارد. فقط انسان آگاه به دستورات الهي و وارسته از زشتي‌ها و آراسته به زيبايي‌هاي الهي، كريم است. از ديدگاه روان‌شناختي نيز كرامت انسان به تقوا، حفظ و مستحكم مي‌گردد.
 
از سوي ديگر، تقوا هم در كرامت فرد فرد انسان‌ها مؤثر است و هم در كرامت جامعه. بنابراين، تقوا از سويي كرامت انسان را جلوه‌گر مي‌سازد و از سوي ديگر، موجب آزادي وي از تمامي بندها مي‌شود. انسان با‌تقوا، از ديدگاه روان‌شناختي، انساني به تمام معنا آزاد است، چرا كه منتظر پشتيباني ديگران نيست و امور خود را به راحتي انجام مي‌دهد.

اعتقاد به مهدويت، انسان را کريم مي‌پروراند و او را از هر خواري و پستي دور مي‌کند. در تاريخ همواره ثابت شده است که منتظران واقعي، هميشه عزيز و آزادند. اين عزت و کرامت، آرامشي به انسان مي‌بخشد که هيچ عامل ديگري از عهده آن بر نمي‌آيد و نمي‌تواند اين سکون و وقار را در او ايجاد کند. 

به طور مسلم، براي رسيدن به چنين کرامتي، بايد منتظري پويا و سازنده بود نه منفعل و منزوي.

بحث و نتيجه‌گيري
اميد به آينده که شالوده اصلي زندگي بشر است، پيکره مهدويت را نيز تشکيل مي‌دهد. مهدويت يعني هدايت به سوي آينده‌اي بهتر، دست‌گيري و هدايت به سوي آينده‌اي که نياز فطري انسان است.

اگر کسي به باور به مهدويت برسد، انساني خوش‌بخت در زمان حال خواهد بود. انساني که آرامشي کامل در برابر تضادهاي فعلي دارد و وابسته به محيط نخواهد بود و انفعال، تسليم و ترس در او راه نخواهد يافت.

باور به مهدويت امري تلقيني و يا فقط تئوري نيست، بلکه امري است که ريشه در يکي از ويژگي‌هاي ذاتي و فطري انسان، يعني اميد دارد که مذهب‌ها به آن پاسخ داده‌اند. اميد به انسان نيرو و به زندگي‌اش جهت مي‌دهد، او را در مسير رسيدن به اهدافش ياري مي‌كند، ناملايمات و سختي‌ها را هموار مي‌سازد، احساس كفايت و توان‌مندي او را تقويت مي‌كند و در نهايت، انسان اميدوار مي‌تواند با شناخت بهتر توان‌مندي‌هاي خود، از زندگي لذت ببرد.

در برابر اين افراد، انسان‌هاي نااميد قرار دارند. نااميدي بر‌خلاف اميدواري، نگرش انسان را به خود و توانايي‌هايش، به ديگران و به زندگي منفي مي‌سازد و اثر نامطلوبي بر نگرش و انديشه انسان و تعامل او با محيط بيرونش بر جاي مي‌گذارد؛ به طوري كه انسان نااميد، احساس بي‌ارزشي و پوچي مي‌كند، ارزش لحظه‌هاي زندگي را نمي‌داند و از چيزي لذت نمي‌برد. روشن است كه چنين فردي تمايلي براي تلاش و حركت ندارد و بي‌هدف، سرگردان، تقليد کننده و منفعل است.

اميدواري و پايداري انسان در كنترل ترس‌ها، ترديدها و ناكامي‌ها، از موضوع‌هاي مهم در چيرگي بر ناملايمات است. اگر نگرش‌هاي اميدوارانه مقابله‌اي در زندگي وجود داشته باشد، فرد مي‌تواند توان‌مندي‌هاي روان‌عاطفي و اجتماعي خود را در موقعيت‌هاي گوناگون به كار گيرد.

بر اساس آن‌چه در زمينه آثار روان‌شناختي آموزه‌هاي باور به مهدويت بيان شد، مي‌توان چنين نتيجه گرفت: 

1. اعتقاد به مهدويت، انسان سرگشته و نا‌آگاه از آينده را به آرامشي رهنمون مي‌سازد که سبب تکامل او مي‌شود. 

2. از آن‌جا که باور به مهدويت با آگاهي صورت مي‌گيرد، بنابراين، ضمن ايجاد آرامشي مثبت همراه با حساسيت و انديشه، گونه‌اي ناآرامي مقدس نيز وجود دارد.

3. باور به مهدويت با معرفت و شناخت انسان پيوند دارد و به هدف‌گذاري در زندگي او منجر مي‌شود. بنابراين، آرامشي که در روان‌شناسي از آن سخن مي‌رود، به او ارزاني مي‌کند.

4. باور به مهدويت، چنان آرامش بالايي در انسان بي‌قرار ايجاد مي‌کند که ناآرامي‌هاي سطح پايين‌تر را از بين مي‌برد. 

5. مهدويت نقشي اساسي در تعريف هويت شيعه دارد، زيرا هويت يک شيعه با امام زمان خويش شناخته مي‌شود. امام، هويت‌بخش است و انسان را از جامعه و عصر جاهلي جدا مي‌سازد.

6. باور به مهدويت، نقشي مهم در ايجاد خودباوري و رفع ازخودبيگانگي دارد و به انسان، آرامشي ژرف مي‌بخشد كه شايد كمتر بتوان آن را به روش‌هاي ديگر كسب كرد. 

7. اعتقاد به مهدويت، هم جنبه فکري دارد و هم جنبه روحي و رسيدن به آن، فقط نيازمند تعادلي پايدار در شخصيت وجودي فرد منتظر است. چنين تعادلي به هدف‌مندي در زندگي منجر مي‌شود که او را با موازين جهاني هم‌سو مي‌سازد و آمادگي در عمل و تلاش او را همراه با بردباري بر حسب مقتضيات زمان و مکان موجب مي‌شود.

8. اعتقاد به مهدويت، نقشي مهم در رفع احساس تنهايي فرد دارد. انسان معتقد به منجي موعود، با كسي انس مي‌گيرد كه همواره و همه‌جا انيس و همراه اوست. بنابراين هرگز احساس تنهايي نخواهد كرد. خداوند باور به مهدويت را انيسي براي انسان قرار داده كه اگر او در قلة كوهي تنها باشد، وحشتي نخواهد داشت.

9. انسان معتقد به وجود منجي آخرالزمان، امكانات موجود خود را گسترش مي‌دهد، زيرا بدون اين باور، زنداني اين جهان مادي با امكاناتي محدود است، ولي با باور به مهدويت، به منبع دانش، حكمت، قدرت، عزت، لطف و رحمت بي‌انتهايي پيوند مي‌يابد كه همه چيز را از او مي‌طلبد و از هيچ‌كس و هيچ چيز ترس و نگراني ندارد.

10. باور به مهدويت در رفع مشکلات مادي انسان‌ها، بسيار کارساز است. نمونه‌هاي بسياري از شيعيان راستين در طول تاريخ بوده‌اند که حتي از کمک مادي امام زمان(عج) بهره‌مند شده‌اند.

11. يكي از بهترين شيوه‌هاي رفع ناآرامي و پريشان خاطري ناشي از بيماري، توکل بر خدا از راه توسل به حجت خداست؛ چرا كه لطف حضرت مهدي(عج) به بسياري از بيماران در طول تاريخ و چگونگي توسل آنها به آن حضرت، نشان‌گر چنين پشتوانه محكمي براي آينده‌اي روشن همراه با سلامتي است. 

12. بشر به دلايل بسياري مانند نداشتن شناخت كافي از امكانات و محدوديت‌هاي خويش، بي‌اعتمادي به خود و اطرافيان، اراده‌اي محکم و منسجمي ندارد و دچار تزلزلي متناوب است. آن‌چه مي‌تواند او را از اين وضعيت رهايي بخشد، درآويختن به ريسمان محكم باور به مهدويت است که در اين ميان، تأثيري مهم و اساسي برايش دارد.

13. انسانِ جوياي يقين نمي‌پندارد که مهدويت موجب از دست دادن حرکت‌هاي اصلاحي و حماسه‌هاي ديني و اجتماعي است، بلکه او براي رسيدن به يقين و رهايي از شک، اعتقاد به مهدويت را نوعي نپذيرفتن مي‌داند نه پذيرفتن.

14. باور به مهدويت، انسان را کريم مي‌پروراند و او را از هرگونه خواري و پستي به دور مي‌دارد و اين مسئله، همواره در طول تاريخ اثبات شده است که منتظران راستين، همواره عزيز و آزادند. اين کرامت، آرامشي به انسان مي‌بخشد که هيچ عامل ديگري از عهده آن برنمي‌آيد و نمي‌تواند اين سکون و وقار را در او ايجاد کند

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


دو شنبه 17 تير 1392

|
 

بحث کردن از مهدویت در این بحره از زمان

                                                                      

برخي بر اين گمان‌اند كه طرح و بررسي موضوع مهدويت در اين زمان امري بي فايده است ، زيرا اين موضوع مربوط به آينده بشريت است و آينده و اتفاقات آن امري است مجمل و مبهم، امّا آنچه وظيفه ماست اينكه به تكاليف خود در عصر و زمان خود عمل كنيم؛  زيرا هر عصر و زماني مقتضيات خود را مي‌طلبد... [1]

پاسخ: بحث از مهدويت در اين عصر و زمان آثار و فوايدي دارد كه به برخي از آنها اشاره مي كنيم:

1 آرمان قيام و انقلاب مهدي عليه السلام يك فلسفه بزرگ اجتماعي، اسلامي است. اين آرمان بزرگ گذشته از اينكه الهام بخش ايده و راه گشاي به سوي آينده است، آينة بسيار مناسبي است براي شناخت آرمان هاي اسلامي.[2]

2 نويد به بر پايي حكومتي جهاني و اسلامي اركان و عناصر مختلفي دارد كه برخي فلسفي و جهاني است و جزئي از جهان‌بيني اسلامي است، و برخي فرهنگي و تربيتي است، برخي سياسي است و برخي اقتصادي و برخي اجتماعي است. و برخي انساني يا انساني - طبيعي مي‌باشد.[3]

انسان مي‌تواند با الگو پذيري از برنامه‌هاي جامع و فراگير حضرت در عصر ظهور به آرمان‌‌هاي واقعي اسلام نزديك شود.

3 در طول تاريخ و در سطح جهان ، انقلاب‌هاي گوناگوني از قبيل فرهنگي، سياسي، اجتماعي و ... صورت گرفته است ، ولي اكثر اين انقلاب ها يا در شروع موفق نبوده و يا اينكه در مواجهه با مشكلات فراوان و مقابله با دشمنان خود نتوانسته است دوام بياورد... و تنها نگاه سبزي كه شيعه به مهدويت دارد مي‌تواند با ايجاد روحيه اميد در جامعه، ‌مردم را از نااميدي و يأس برهاند. شيعه معتقد به امام زماني زنده و حاضر و ناظر بر اعمال خود است كه او را در مواقع حساس كمك كار خواهد بود.  اين اعتقاد از جهت روان شناسي آثار عميقي را در روحيه شيعيان خواهد گذاشت.

4 از آن جهت كه وقت تشكيل حكومت امام زمان عليه السلام مشخص نيست و هر لحظه مي‌تواند زمان ظهور باشد، لذا وظيفه داريم كه نظري به مباحث مهدويت و ظهور كرده و خصوصيات عصر ظهور و وظايف خود در آن عصر را بدانيم.

5 رسيدن به حكومت جهاني توحيدي در عصر ظهور، شرايطي دارد كه برخي از آنها به دست خود بشر حاصل مي‌گردد ، از آن جمله رسيدن بشر به تكامل همه جانبه و رسيدن به مستواي عالي فكري است . لذا بر ماست كه آرمان‌هاي اصيل اسلامي در عصر ظهور را بدانيم تا بتوانيم هرچه بهتر در نزديك شدن آن سهيم بوده و زمينه ساز ظهور حضرت باشيم.

6- بحث از مهدويت تنها بحث از اموري نيست كه مربوط به آيندة بشريّت باشد، بلكه بحث از امامت و مهدويت است ، بحث از اينكه در هر زماني بايد امام معصومي موجود باشد، خواه حاضر و مشهور و خواه غايب و پنهان تا حجت‌ها و بيّنات خداوند باطل نگردد.

و لذا در روايات اسلامي از رسول خدا «صلي الله عليه و آله» مي‌خوانيم:«مَنْ ماتَ وَ لَمْ يَعْرِفْ اِمامَ زَمانِهِ ماتَ ميتَةً جاهِليةً»[4] «هر كس بميرد و پيشواي زمان خود را نشناسد مرده است از نوع مردن زمان جاهليت» . بحث از مهدويت، بحث از غيبت و فلسفه آن و آثار و بركات وجود امام زمان در اين عصر غيبت است.

و لذا بحث از مهدويت از وظايف و تكاليف شيعه در عصر غيبت است.

 

 



 

1. المهدي المنتظر ، دكترعداب محمود محش، ص214.

 

.2 قيام و انقلاب مهدي از ديدگاه فلسفه تاريخ، شهيد مطهري رحمه الله، ص 57.

 

.3 همان .

 

. 4شرح مقاصد، ج 5، ص 239


 


 


 

 


یک شنبه 16 تير 1392

|
 

مسجد جمکران تسلی بخش دل های غمگین عشاق یوسف زهرا(س)

 

مردم بگو به این مکان (مسجد مقدَس جمکران) رغبت کنند و آنرا عزیز دارند.

 

 

 

(از فرمایشات حضرت مهدى علیه السلام به حسن بن مثله جمکرانى)

 

آشنایی با مسجد مقدس جمکران

مسجد مقدس جمکران در نزدیکى شهر مقدس قم واقع شده و همواره پذیراى زائرینى از نقاط مختلف ایران و جهان مى باشد. این مکان مقدس، تحت توجهات خاصه حضرت بقیه الله الاعظم(اوراحنا فداه) قرار دارد و آن حضرت از شیعیانشان خواسته اند که به این مکان مقدس روى آورند، چرا که این مکان، داراى زمین شریفى است و حق تعالی آن را از زمین های دیگر برگزیده است.

لذا سزاوار است که زائرین عزیز، از برکات این مکان مقدس، حداکثر استفاده را ببرند و مراقب باشند که مسائل فرعی توجه شان را به خود جلد نکند و خود را در برابر حضرت مهدى (اوراحنا فداه) حاضر ببینند و از انجام اعمالی که قلب مبارک آن حضرت را آزده می سازد خوددارى کنند.

شایان توجه است که علما و شیفتگان آن حضرت استفاده هاى فراوان از این مسجد مقدس برده اند. بنابر این سعى کنید در این مکان مقدس، لحظاتى را با عزیز خلوت کرده و خالصانه براى ظهور مقدس حضرتش دعا کنید، چرا که بر طرف شدن گرفتاریها تنها با ظهور آقا امکان پذیر است.

شما اى زائران عزیز که به این محل نورانی مشرف شده است! در نظر داشته باشید که مسجد مقدس جمکران، محل رفت و آمد امام مهدى (اوراحنا فداه) است و آن حضرت بر اعمال همه ما در این مکان نظارت دارند. لذا بگونه اى در این مسجد باشیم که آقا از ما خشنود شود و الطاف و عنایاتش شامل حالمان گردد.




تاریخچه

شیخ حسن بن مثله جمکرانى مىگوید: من شب سه شنبه، 17 ماه مبارک رمضان سال 373 هجرى قمرى در خانه خود خوابیده بودم که ناگاه جماعتى از مردم به در خانه من آمدند و مرا از خواب بیدار کردند و گفتند:

برخیز و مولاى خود حضرت مهدى علیه السلام را اجابت کن که تو را طلب نموده است.

آنها مرا به محلى که اکنون مسجد جمکران است آوردند، چون نیک نگاه کردم، تختى دیدم که فرشى نیکو بر آن تخت گسترده شده و جوانى سى ساله بر آن تخت، تکیه بر بالش کرده و پیرمردى هم نزد او نشسته است، آن پیر، حضرت خضر علیه السلام بود که مرا امر به نشستن نمود، حضرت مهدى علیه السلام مرا به نام خودم خواند و فرمود:

برو به حسن مسلم (که در این زمین کشاورزى مىکند) بگو: این زمین شریفى است و حق تعالى آن را از زمین هاى دیگر برگزیده است، و دیگر نباید در آن کشاورزى کند.

عرض کردم: یا سیدى و مولاى! لازم است که من دلیل و نشانه اى داشته باشم و گرنه مردم حرف مرا قبول نمىکنند، آقا فرمود:

تو برو و آن رسالت را انجام بده، ما نشانه هایى براى آن قرار مىدهیم، و همچنین نزد سید ابوالحسن (یکى از علماى قم ) برو و به او بگو: حسن مسلم را احضار کند و سود چند ساله را که از زمین به دست آورده است، وصول کند و با آن پول در این زمین مسجدى بنا نماید.




نمازیوسف زهرا (س)

به مردم بگو: به این مکان رغبت کنند و آنرا عزیز دارند و چهار رکعت نماز در آن گذارند.

دو رکعت اول:

به نیت نماز تحت مسجد است، در هر رکعت آن یک حمد و هفت بار (قل هوالله احد) خوانده مىشود و در حالت رکوع و سجود هم هفت مرتبه ذکر را تکرار کنند.

دو رکعت دوم:

به نیت نماز امام زمان علیه السلام خوانده مىشود، بد ین صورت که سوره حمد را شروع کرده و آیه (ایاک نعبد و ایاک نستعین) صد مرتبه تکرار مىشود و بعد از آن، بقیه سوره حمد خوانده مىشود، و سپس سوره (قل هو الله احد) را فقط یک بار خوانده و به رکوع رفته و ذکر (سبحان ربى العظیم و بحمده) هفت مرتبه، پشت سر هم تکرار مىشود.

و سپس به سجود رفته و ذکر (سبحان ربى الاعلى و بحمده) نیز هفت مرتبه، پشت سر هم تکرار مىشود.

رکعت دوم را نیز به همین ترتیب خوانده، چون نماز به پایان برسد و سلام داده شود، یک بار گفته مىشود (لا اله الا الله) و به دنبال آن تسبیحات حضرت زهرا علیها السلام خوانده شود وبعد از آن به سجده رفته و صد بار بگویند: (اللهم صل على محمد و آل محمد).

آنگاه امام علیه السلام فرمودند: هر که این دو رکعت نماز را در این مکان (مسجد مقدس جمکران) بخواند مانند آن است که دو رکعت نماز در کعبه خوانده باشد.

چون به راه افتاد م، چند قدمى هنوز نرفته بودم که دوباره مرا باز خواندند و فرمودند:

بزى در گله جعفر کاشانى است، آنرا خریدارى کن و بدین مکان آور و آنرا بکش و بین بیماران انقاق کن، هر بیمار و مریضى که از گوشت آن بخورد، حق تعالى او را شفا دهد.

حسن بن مثله جمکرانى مىگوید: من به خانه بازگشتم و تمام شب را در اند یشه بودم، تا اینکه نماز صبح را خوانده و به سراغ على المنذ ر رفتم و ماجراى شب گذشته را براى او نقل کردم و با او به همان مکان شب گذشته رفتیم، و در آنجا زنجیرهایى را دیدیم که طبق فرموده امام علیه السلام حدود بناى مسجد را نشان مىداد.

سپس به قم نزد سید ابوالحسن رضا رفتیم و چون به در خانه او رسید یم، خادم او گفت: آیا تو از جمکران هستى؟ به او گفتم: بلى! خادم گفت: سید از سحر در انتظار تو است. آنگاه به درون خانه رفتیم و سید مرا گرامى داشت و گفت: اى حسن بن مثله من در خواب بودم که شخصى به من گفت:

حسن به مثله، از جمکران نزد تو مىآید، هر چه او گوید، تصدیق کن و به قول او اعتماد نما، که سخن او سخن ماست و قول او را رد نکن.

از هنگام بیدار شدن تا این ساعت منتظر تو بودم، آنگاه من ماجراى شب گذشته را براى وى تعریف کردم، سید بلافاصله فرمود تا اسب ها را زین نهادند و بیرون آوردند و سوار شدیم، چون به نزدیک روستاى جمکران رسید یم، گله جعفر کاشانی را دید یم، آن بز از پس همه گوسفندان مىآمد، چون به میان گله رفتم، همینکه بز مرا دید به طرف من دوید، جعفر سوگند یاد کرد که این بز در گله من نبوده و تاکنون آنرا ندیده بودم، به هر حال آن بز را به محل مسجد آورده و آن را ذبح کرده و هر بیمارى که گوشت آن تناول کرد، با عنایت خداوند تبارک و تعالى و حضرت بقیه الله ارواحنا فداه شفا یافت.

ابو الحسن رضا، حسن مسلم را احضار کرده و منافع زمین را از او گرفت و مسجد جمکران را ینا کرد و آن را با چوب پوشانید.

سپس زنجیرها و میخ ها را با خود به قم برد و در خانه خود گذاشت، هر بیمار و دردمندى که خود را به آن زنجیرها مىمالید، خداى تعالى او را شفاى عاجل مىفرمود، پس از فوت سید ابوالحسن، آن زنجیرها ناپدید شد و دیگر کسى آنها را ندید.

(تلخیص از کتاب نجم الثاقب، ص 383 تا 388)


سه شنبه 14 خرداد 1392

|
 

تنها نشانه الله جگر گوشه تمام معصومین کسی که عیسی (ع) پشت سر او نماز می گذارد در قرآن مبین

در قرآن، آیات بسیارى وجود دارد كه به شهادت روایات مستند و معتبر، درباره حضرت مهدى(علیه السلام) و قیام جهانى او نازل گردیده است.

در كتاب شریف «المحجّة فى ما نزل فى القائم الحجّة(علیه السلام)» كه توسط محدث بزرگوار، مرحوم سید هاشم بحرانى و با بهره گیرى از دهها جلد كتب تفسیر و حدیث، تألیف گردیده، مجموعاً (132) آیه از آیات كریمه قرآن ذكر شده كه در ذیل هر كدام یك یا چند روایت در تبیین كیفیت ارتباط آیه با آن حضرت(علیه السلام)، نقل شده است.

در اینجا به ذكر چند روایت در این مورد، بسنده مى كنیم:

1 ـ امام صادق (علیه السلام) در باره قول خداى عزّوجلّ: «هو الذى ارسل رسوله بالهدى و دین الحق لیظهره على الدّین كلّه و لو كره المشركون»(1) فرمود:

«به خدا سوگند! هنوز تأویل این آیه نازل نشده است و تا زمان قیام قائم (علیه السلام) نیز نازل نخواهد شد. پس زمانى كه قائم (علیه السلام)به پا خیزد، هیچ كافر و مشركى نمى ماند مگر آنكه خروج او را ناخوشایند مى شمارد.»(2)

2 ـ امام باقر (علیه السلام) در باره آیه شریفه «و قل جاء الحق و زهق الباطل إن الباطل كان زهوقاً» (3) فرمود:

«زمانى كه قائم(علیه السلام) قیام نماید، دولت باطل از بین خواهد رفت.»(4)

3 ـ امام صادق (علیه السلام) در بیان معناى آیه كریمه «و لقد كتبنا فى الزبور من بعدالذكر أن الأرض یرثها عبادى الصّالحون»(5) فرمود:

«تمام كتب آسمانى، ذكر خداست، و بندگان شایسته خدا كه وارثان زمین هستند، حضرت قائم(علیه السلام) و یاران او مى باشند.» (6)

4 ـ امام باقر (علیه السلام) در باره قول خداى عزّوجلّ: «الذین إن مكّنّاهم فى الأرض اقاموا الصلوة و آتوا الزكاة...»(7) فرمود:

«این آیه درحق آل محمد(صلى الله علیه وآله وسلم) است در حق حضرت مهدى(علیه السلام)و یاران او كه خداوند شرق و غرب زمین را تحت سلطه آنان قرار مى دهد و به وسیله آنان دین را پیروز گردانده و بدعتها و باطلها را مى میراند.»(8)

5 ـ امام سجاد(علیه السلام) زمانى كه این آیه شریفه را قرائت نمود: «وَعَد اللّه الّذین آمنوا منكم و عملوا الصالحات لیستخلفنَّهم فى الأرض كما استخلف الذین من قبلهم و لیمكّننّ لهم دینهم الّذى ارتضى لهم و لیبدِّلنّهم من بعد خوفهم أمناً یعبدوننى و لایشركون بى شیئاً» (9) فرمود:

«به خدا سوگند! آنان شیعیان ما اهلبیت هستند، خداوند ـ آن خلافت در زمین و اقتدار بخشیدن به دین را ـ به وسیله آنان و به دست مردى از ما، كه مهدى این امت است، تحقق خواهد داد و هم اوست كه پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم)در باره اش فرمود: اگر از عمر دنیا جز یك روز باقى نمانده باشد، خداوند همان روز را آنچنان طولانى خواهد كرد كه مردى از خاندان من كه همنام من است فرا برسد و زمین را آنچنان كه از ظلم و جور پر شده باشد، از عدل و داد آكنده سازد.»(10)

6 ـ امام صادق (علیه السلام) فرمود: «آیه «أمّن یجیب المظطرّ اذا دعاه و یكشف السّوء و یجعلكم خلفاء الأرض»(11) درباره قائم از آل محمد(صلى الله علیه وآله وسلم) نازل شده است. به خدا سوگند، او همان مضطرّ درمانده اى است كه چون در مقام ابراهیم دو ركعت نماز گزارد و فرج خویش از خدا بخواهد، خداوند دعایش را اجابت كند و بدیها را برطرف سازد و او را در زمین خلیفه قرار دهد.»(12)

پی نوشت:

ـ سوره توبه، آیه 33 اوست خدایى كه پیامبرش را با هدایت و دین حق فرو فرستاد تا آن را بر همه ادیان پیروز گرداند اگرچه ناخوشایند كافران باشد.

2ـ كمال الدین و تمام النعمة، شیخ صدوق ، ج 2 ،ص 670.

3 ـ سوره اسراء، آیه 81 ، بگو حق آمد و باطل از بین رفت، همانا باطل نابود شدنى است.

4 ـ الروضة ، ص 287.

5ـ سوره انبیاء ، آیه 105،به راستى بعد از ذكر، در زبور نوشتیم كه بندگان صالح من وارثان زمین خواهند بود.

6ـ تفسیر على بن ابراهیم، ج 2، ص 77.

-7سوره حج، آیه 41، كسانى كه اگر آنان را در زمین قدرت بخشیم نماز به پا مى دارند و زكات مى دهند.

8ـ تأویل الآیات الظاهرة ، كتاب خطى.

9 ـ سوره نور، آیه 55 ،خدا به مؤمنان و شایستگان شما وعده داده كه آنان را در زمین همچون پیشینیان خلافت بخشد و دین مورد رضایت خود را براى آنان تمكین و اقتدار دهد و ترس آنان را به امنیّت تبدیل كند تا مرا بپرستند و شرك نورزند.

10 ـ تفسیر عیاشى، ج 3، ص 136.

11 ـ سوره نمل، آیه 62 ، جز خدا كیست كه دعاى درمانده واقعى را اجابت كند و بلاء را رفع نماید و شما را خلفاى زمین قرار دهد؟

12 ـ تفسیر قمى ـ ج 2 ص 129.


شنبه 11 خرداد 1392

|
 
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 9 صفحه بعد

این همه لاف زدن و مدعی اهل ظهور، پس چرا یار نیامد که نثارش باشیم، سال ها منتظر سیصد و اندی مرد است، آن قدر مرد نبودیم که یارش باشیم، اگر آمد خبر رفتن مارا بدهید، به گمانم که بنا نیست کنارش باشیم. به اميد ظهور منجي عالم كسي كه با آمدنش دنيا را گلباران و دل موئمنان را روشن و باعث نابودي شياطين زمين مي شود این وبلاگ برای نشان دادن اطلاعات بسیار ریزی در مورد دردانه زهرا(س) شکل گرفته شده بلکه بتواند باعث خوشنودی آقا صاحب الزمان (عج) بشود
پست الکترونیک

پروفایل مدیر وبلاگ

 

مطالب اخیر

راز نهفته غیبت مولایم ،صاحب شمشیر حضرت بقیة الله ارواحنا فداه

دلایل محرومیت بشریت از دردانه زهرا ، گل باغ لیلا ، کس بی کس های شب های ائمه ، مولانا صاحب الزمان(عج)

چگونه ساخته شدن مسجد مقدس حمکران به فرمان سحرخیزمدینه حضرت مهدی ارواحنافداه

روایات و منابع معتبر در مورد شعیب بن صالح

راز نام گذاری مولایم صاحب الزمان به قائم

( استمرار ولایت از ابراهیم خلیل الله تا طاووس بهشت مهدی فاطمه (س

جنگ های آغازین دولت مهدی موعود(عج)آنکه با آمدنش آرزوی تمامی انبیا را براورده می کند

راه های ارتباط با دردانه زهرا (س)

وظایف منتظران غریب عالم . دردانه فاطمه(س)

نقش نوجوانان در حکومت مهدی نرگس

آثار بحث در مورد منتقم خون شاه شیب الخضیب (ع) در این بحره زمان

بحث کردن از مهدویت در این بحره از زمان

مسجد جمکران تسلی بخش دل های غمگین عشاق یوسف زهرا(س)

تنها نشانه الله جگر گوشه تمام معصومین کسی که عیسی (ع) پشت سر او نماز می گذارد در قرآن مبین

یوسف زهرا از کدامین نسل است

اصحاب و یاران دردانه گل صیقل بانو (نرجس خاتون)

به امامت رسیدن غریب عالم (عج) در کودکی

اسامی صحر خیز مدینه در دیگر ادیان

مام زمان (عج) از فرزندان امام حسن مجتبي(ع) است يا امام حسين (ع)؟

حضرت مهدی (عج)در آیات مبارک قرآن کریم

نفس ذکیه کسی که 15 روز بعد از مرگش حضرت قائم می آید

شهادت ابا الحسن (عج)

عزای ابا عبدالله (ع) در شهادت قائم آل محمد

رجعت شاه تشنه لبان

شعار یاران آقا به هنگام حمله به شیاطین روی زمین

چهل حدیث از غریب زهرا(س)

ضرورت غیبت آخرین امام آسمان ولایت الهی

بعضی از نشانه های مولایمان مهدی صاحب الزمان (عج)

مطالبی در مورد تک دردانه زهرا(س)

مطالب زیبا در مورد ظهور آخرین خورشید امامت و ولایت

مهدی جان در احادیث شیعه وسنی

دجال انسان موعود صهیونیست!!!

روز ها در عصر مهدی جان

چند دعا در مورد مهدی موعود

صورت وسیرت ابا صالح

آیا امام زمان (عج) زن و فرزند دارند

مادر حضرت مهدی (عج) حضرت نرجس

چند مطلب زیبا در مورد تولد و ظهور در مورد در دانه زهرا(س)

تفاوت های حضرت با امام حسین (ع)

شباهت های حضرت به امام حسین (ع)

مطالب ارزنده در مورد امام زمان

 

نویسندگان

خادم الحسين

 

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان ولايت آسماني مهدي و آدرس velayatmahdimood.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





پیوند ها

پایگاه جامع عاشورا

ابزار و قالب وبلاگ

هندسه درایران

کانون گفتوگوی قرآنی

احادیث

اولین آیه ای که حضرت تلاوت فرمودند

سوال های قرآنی

ردیاب ماشین

جلوپنجره اریو

اریو زوتی z300

جلو پنجره ایکس 60

 

امکانات جانبی

RSS 2.0

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 2
بازدید ماه : 2
بازدید کل : 29794
تعداد مطالب : 42
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

Alternative content


ztfhtbji9xir1g6d9tz.jpg
ztfhtbji9xir1g6d9tz.jpg
 

دانشنامه مهدویت

 مهدویت امام زمان (عج)
 

لوگوی دوستان

 

 

پیوندهای روزانه

حمل و ترخیص خرده بار از چین

حمل و ترخیص چین

جلو پنجره اسپرت

مستر قلیون

یکانسر

آی کیو مگ

 

مرجع دریافت ابزار و قالب وبلاگ
By Ashoora.ir & Blog Skin